Масляна — початок сирного тижня

Масляна — початок сирного тижня

Масляна — древнє слов'янське свято з численними звичаями, через століття дійшло до наших днів.

Відзначається протягом тижня перед Великим постом. Масляна в 2018 році відзначається з 12 по 18 лютого

Масляна — це веселі проводи зими, осяяні радісним очікуванням близького тепла, весняного оновлення природи. Головними атрибутами свята традиційно були — опудало Масниці, забави, катання на санях, гуляння і, звичайно ж, млинці — круглі, рум'яні, гарячі, вони мали ритуальне значення, оскільки являли собою символ сонця, яке все яскравіше розгоралося, подовжуючи дні.

Можливо, млинці були і частиною поминального обряду, так як субота перед масницею шанувалася як «батьківський день» — слов'яни поклонялися душам покійних предків.

Проходили століття, змінювалося життя, із прийняттям на Русі християнства з'явилися нові, церковні свята, але широка Масляна продовжувала жити. Її зустрічали і проводжали з тією ж нестримною відвагою, що і в язичницькі часи.

На кожен день масляного тижня існували певні обряди. В понеділок — зустріч Масляної, у вівторок — загравання. На ласуни, тобто в середу масляного тижня, тещі запрошували на млинці зятів з дружинами. Особливо цей звичай дотримувався відносно молодих, які недавно одружилися. Напевно звідси і пішов вислів «до тещі на млинці».

Кiлькiсть переглядiв: 149

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.